Kulki proteinowe to prosta i niezwykle skuteczna przynęta, po którą sięga wielu amatorów wędkarstwa. Jednak dobrej jakości produkty potrafią kosztować fortunę. Zrobienie domowych kulek to ciekawa alternatywa dla ich komercyjnych odpowiedników. Zapraszamy do lektury krótkiego poradnika, w którym zdradzimy tani i dobry przepis na kulki proteinowe.

Sprzęt potrzebny do wykonania kulek proteinowych

Zanim podamy przepis na kulki proteinowe, najpierw zatrzymamy się przy kwestii doboru sprzętu. Sam proces robienia kulek proteinowych nie jest skomplikowany, jednak aby przebiegł pomyślnie, należy się do niego odpowiednio przygotować. Przede wszystkim warto wziąć pod uwagę fakt, że kulki mają bardzo specyficzny zapach. Dobry wyciąg kuchenny może okazać się tutaj nieocenionym pomocnikiem.

Do stworzenia kulek potrzebne będzie duże naczynie – najlepiej miska lub wiaderko, garnek, palnik, pistolet do kulek oraz tablica do rolowania. W odmierzaniu poszczególnych składników pomogą waga kuchenna i strzykawka, która doskonale sprawdzi się w przypadku płynnych aromatów. Taki zestaw w zupełności wystarczy do uruchomienia małego, domowego warsztatu.

Z czego zrobić kulki proteinowe?

Dobry przepis to prosty przepis na kulki proteinowe. Ich zaletą jest to, że możemy je przygotować z podstawowych produktów, które są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Mix na kulki proteinowe składa się z dwóch grup składników. Pierwsza z nich to produkty sypkie, takie jak wszelkiego rodzaju mączki. Najczęściej stosuje się mąkę kukurydzianą, sojową lub z pszenicy durum. Przepis na kulki proteinowe śmierdziuchy zawiera mączkę rybną, która nadaje im bardzo charakterystycznego, intensywnego zapachu. Jeśli chcemy uzyskać kulki o słodkim aromacie, możemy wykorzystać mączkę waniliową. Naszą recepturę możemy wzbogacić również o ziarna czy makuchy roślin oleistych. Nie tylko wpłyną one na walory smakowe kulek, lecz także poprawią ich strukturę.

Druga grupa składników odpowiada za połączenie produktów sypkich i nadanie kulkom konsystencję ciasta. Oczywistym wyborem będą jajka, jednak możliwości jest znacznie więcej. Dobrze sprawdzi się również serwatka, która dodatkowo nada ciastu bardziej słodki aromat. Mamy więc już źródła węglowodanów i białek. Aby nasze kulki były dobrze zbilansowane, należy uzupełnić je tłuszczem. Dobrym wyborem będą oleje roślinne. Przepis można uzupełnić o naturalne aromaty oraz hydrolizaty, np. przepis na kulki proteinowe ananasowe zawiera aromat i opcjonalnie suszone bądź liofilizowane owoce.

Kulki proteinowe domowym sposobem

Po skompletowaniu potrzebnego sprzętu i składników możemy przystąpić do wyrabiania ciasta. Pierwszym krokiem jest zmieszanie wszystkich płynnych składników, czyli jajek, serwatki, oleju oraz ewentualnych ekstraktów i aromatów. Następnie mieszankę wybranych mączek stopniowo dodajemy do płynów, delikatnie mieszając. Ciasto na kulki proteinowe powinno mieć konsystencję podobną do plasteliny. Zatem jeśli uzyskana masa jest zbyt sucha, można do niej dodać odrobinę wody.

Następnym krokiem jest formowanie kulek. Po przeciśnięciu ciasta przez pistolet kroimy je na równe części i nadajemy im pożądany kształt za pomocą rollera. Aby ułatwić sobie zadanie, możemy posmarować deskę odrobiną oleju, co ma za zadanie zapobiec przyklejaniu się ciasta. Gotowe kulki należy teraz poddać obróbce termicznej. Najlepszym sposobem jest ugotowanie ich na parze. Jeśli nie posiadasz profesjonalnej parownicy, to nic straconego – wystarczy garnek i pasujące do niego sitko. Ostatni etap to suszenie, które może odbywać się w temperaturze pokojowej.

Przepisy na kulki proteinowe

Jaki jest najlepszy przepis na kulki proteinowe? Squid czy inne firmy produkujące zanęty zwykle nie dzielą się swoimi recepturami. Wystarczy jednak znajomość zaledwie kilku przepisów, aby rozpocząć swoją przygodę z domową produkcją kulek proteinowych. Przedstawiamy kilka podstawowych propozycji, które można modyfikować pod swoje wymagania, m.in. przepis na kulki proteinowe kukurydziane czy o aromatach owocowych.

Klasyczny mix do kulek proteinowych

Klasyczny mix to skuteczny i tani przepis na kulki proteinowe. Aby go przygotować, potrzebujemy:

  • 250 g mąki kukurydzianej,
  • 250 g mąki sojowej,
  • 250 g mąki pszennej (może być klasyczna mąka tortowa),
  • 100 g skrobi ziemniaczanej,
  • 100 g mleka w proszku.

Do tak przygotowanego mixu możemy dodać przyprawy, aromaty i ekstrakty, wedle naszego uznania. Przepis na kulki proteinowe rybne ma bardzo podobną podstawę, z tą różnicą, że zamiast mąki pszennej do ciasta dodajemy mączkę rybną. Doskonale sprawdzą się również wszelkiego rodzaju rybne aromaty, które jeszcze mocniej podbiją zapach wydzielany przez kulki proteinowe. Przepis na amura i karpia będzie dokładnie taki sam, ponieważ oba te gatunki ryb mają podobne wymagania pokarmowe.

Na podstawie tej receptury powstał także przepis na kulki proteinowe pływające. Jest on wzbogacony o dodatek kaszy manny oraz mączki rybnej.

Prosty mix do kulek z kaszy i mąki

Ten przepis na kulki proteinowe z mixu 50/50 jest niezwykle prosty. Do jego wykonania potrzebujemy jedynie: kaszy manny, mąki kukurydzianej, mąki sojowej, mleka w proszku i mielonych konopi. Do całości dodajemy jajko, olej i opcjonalnie serwatkę.

Przepis na kuli z biszkoptem

Jest to przepis na kulki o słodkim aromacie. Do ich przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • 195 g mąki sojowej,
  • 195 g mąki kukurydzianej,
  • 195 g mleka w proszku,
  • 195 g biszkoptu,
  • 195 g prażonych orzechów arachidowych (równie dobrze sprawdzą się inne orzechy lub ziarna),
  • 25 g mielonych konopi.

Jest to doskonała podstawa do autorskich słodkich receptur. Przepis na kulki proteinowe truskawkowe uzyskamy, jeśli dodamy do tej bazy aromat lub liofilizowane owoce.

Przepis na ziołowe kulki proteinowe

Z mieszanki ziołowej można przygotować niezwykle skuteczne kulki proteinowe na karpia. Przepis ten jest bardziej złożony, ale w dalszym ciągu nie powinien sprawić problemów podczas przygotowywania. Lista zakupów prezentuje się następująco:

  • 250 g mąki kukurydzianej,
  • 130 g kaszy manny,
  • 130 g mąki pszennej (np. tortowej),
  • 130 g mąki sojowej,
  • 130 g mleka w proszku,
  • 130 g suszonego nostrzyku,
  • 80 g suszonej konopi,
  • 20 g prosa.

Przepis na kulki proteinowe z orzeszkami ziemnymi

Ostatni przepis w zestawieniu zawiera sporą ilość orzeszków ziemnych. Prezentuje się on następująco:

  • 400 g mielonych orzeszków ziemnych,
  • 300 g kaszy manny,
  • 200 g mąki kukurydzianej,
  • 100 g mleka w proszku,

Jak widać, jest to bardzo prosty przepis na kulki proteinowe. Orzech tygrysi lub jakikolwiek inny gatunek orzechów mogą z powodzeniem zastąpić orzeszki ziemne.