Zamówienia (pn-pt.: 9:00 - 16:00):
513 858 430, 507 796 740
Email: [email protected]
Email: [email protected]
Jeśli jesteś wędkarzem, na pewno zetknąłeś się z pojęciem „pellet wędkarski”. Kiedy i jak warto go stosować, aby odnieść największe sukcesy? Dziś wyjaśnimy podstawowe pojęcia, nauczymy Cię, z czego jest pellet i jak go zrobić oraz jaki pellet wybrać na karpia, a jaki na leszcza.
Pellet wędkarski jest wytwarzany z wielu rodzajów mączek zapachowych, a przy tym wzbogacany o witaminy i substancje odżywcze; innymi słowy, pellet to pożywny i dobrze zbilansowany posiłek dla ryb. Występuje w wielu smakach, zapachach, kolorach i kształtach. Jest gotowy do spożycia po wyjęciu z pojemnika – nie trzeba go podgrzewać, rozdrabniać, mieszać lub rozpuszczać. Dzięki swojej sprasowanej formie stopniowo rozpuszcza się w wodzie, uwalniając wokół siebie chmurę zapachową. Po namoczeniu pellet na ryby można formować w kule zanętowe lub obklejać nim koszyczek.
Jaki może być pellet? Występują dwa rodzaje pelletu: miękki oraz twardy. Można go stosować do nęcenia i łowienia. Miękki pellet służy jako przynęta nabijana bezpośrednio na haczyk, twardy nakłada się na włos lub przymocowuje do haczyka lateksową gumką. Pellet haczykowy jest małych rozmiarów. Jeśli celujesz w ryby drapieżne, np. leszcze, warto użyć pelleta karpiowego, który zawiera białka z innych ryb – będzie to dla nich pokusa nie do odparcia.
Jeśli zależy Ci, by dowiedzieć się, z czego robi się pellet, zapraszamy do wykorzystania poniższego przepisu. Przygotowane pelletu na ryby przebiega dwuetapowo, zaczynamy od bazy suchej. oto z czego się składa:
Do przygotowania bazy płynnej należy użyć:
Wsyp do miski wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Dorzuć do ziaren zmielone skorupki jajek. Następnie przygotuj część płynną – wbij jajka, dodaj olej oraz sypki atraktor. W dalszej kolejności połącz wszystkie składniki i ugniataj ciasto do uzyskania jednolitej masy. Po jego wyrobieniu należy je odłożyć do lodówki na 20-30 minut, następnie uformować wałki i je pokroić zgodnie z preferencjami. Kolejno odłóż pellet na papierowe ręczniki i sito w celu suszenia na 7 dni w temperaturze pokojowej. Gotowe!
Zakładanie pelletu nie jest takie trudne. Nawet jeśli jesteś początkującym wędkarzem, poradzisz sobie z tym w kilka minut. Łowiąc metodą gruntową, możesz założyć pellet tak samo jak inną przynętę, czyli przekłuć go. Metoda nakładania pelletu na gumkę polega na naciągnięciu gumki i utworzeniu małego oczka na haczyk, a w duże wkładasz kostkę. Są też gumki z jednym oczkiem, wówczas zakładasz je na pellet i od razu na hak. Przydatny do tego jest przyrząd rozciągający. Niektóre pellety wędkarskie mają już otwory, przez które wystarczy przełożyćżyłkę, a następnie trzeba nałożyć gumowy element zaciskowy na koniec żyłki oraz docisnąć go drugim od góry.
Kluczową kwestią przy wyborze pelletu wędkarskiego jest jego wielkość. Dobry pellet karpiowy ma 6 i 8 mm. Większe mogą zbyt szybko nakarmić ryby i stosuje się je na największe karpie oraz sumy. Drugą kwestią wartą rozważenia przy szykowaniu pelletu na karpia jest aromat – najbardziej atrakcyjna dla karpia okazuje się truskawka. Pellety na bazie rybnej są idealne na karpie i leszcze. Efekt połowów zależy także od łowiska i zwyczajów w nim panujących. Pamiętaj, że to, co na jednym łowisku się sprawdzało, niekoniecznie musi zdać egzamin w innym miejscu.
Na dużego leszcza wybierz pellet ekstrudowany, który dość długo utrzymuje się w wodzie – leszcze bowiem żerują bliżej dna. Powinien mieć on średnicę minimum 10 mm. Zbyt mały rozpuści się zbyt szybko i nie będzie atrakcyjnym kąskiem dla dużej ryby. Korzystaj ze sprawdzonych klasycznych smaków. Dodatkowo można aromatyzować pellet atraktorem. Leszcze pociąga zapach cynamonu, kozieradki, kolendry, czosnku, goździków czy karmelu i wanilii; dobrze sprawdza się też pellet halibutowy z mączkami i olejami rybnymi. A Wy jaki pellet polecacie?
Dobry pellet karpiowy czy na leszcza można bez problemu zamówić w sklepie internetowym z ekspresową dostawą, np. w sklepie Miętus, gdzie znajdziesz je one w bardzo okazyjnych cenach! Lepiej jest wybrać kilka rodzajów, by móc dostosować się do gustów ryb na danym łowisku – szersze menu sprawi, że ryby chętniej odwiedzą Twoją„restaurację”.
Wykorzystujemy pliki cookies
W celu prawidłowej obsługi Strony oraz do celów statystycznych, a jeżeli wyrazisz na to zgodę również w celu personalizacji reklam, remarketingu oraz retargetingu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej przeczytaj koniecznie politykę prywatności i plików cookies.
Więcej informacji
W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących naszej polityki dotyczącej plików cookies prosimy o kontakt.
Skomentuj